Een bijzondere ervaring rijker

Bedrijfsuitje

Hoe vaak doe jij iets voor de eerste keer?

Op dinsdag 10 oktober heb ik mijn eerste fysieke contact met een paard. Zover ik terug kan denken weet ik niet of ik ooit zo dichtbij ben geweest. Dat is voor mij al best bijzonder, maar de impact komt nog.

Ik ben op bezoek bij Diana vd Knaap, paarden coach (EAC). Zij heeft zich onlangs aangesloten bij Beleef Kwintsheul met de activiteit paardencoaching. Hoe kan ik beter uitleggen wat het inhoudt dan het eerst zelf ervaren. De ontvangst is in de serre in een huiselijke sfeer. Vanuit die ruimte kan je de paarden al zien staan. Uiteraard denk ik daar nu al wat van, maar we gaan eerst rustig zitten. Diana wil in een gesprek vooraf meer weten over de persoon waarmee ze de bak instapt. Het is geen kruisverhoor, gewoon ontspannen vertellen over wat jij kwijt wil. Op de vraag ‘is er iets waar jij mee zit’ heb ik even bedenktijd nodig. Ik weet er wel een “heb bij moeilijke taken de neiging deze voor me uit te schuiven”.

De bak in

Mijn laarzen trek ik onder m’n snelbinders vandaan en we lopen rustig naar de bak. Diana stelt beide paarden aan mij voor en ik mag kiezen met welke ik aan de slag wil. Tristan, het bruine paard, komt meteen op me af gelopen, dus hij heeft de keuze al voor mij gemaakt. Ik moet eerlijk toegeven dat ik het spannend vind, want hij is best groot en hoe reageert hij op mij?

Opdracht geslaagd of mislukt?

Diana geeft mij de opdracht de halster bij het paard om te doen, wat wonderbaarlijk genoeg lukt. Om daarna met het touw in de hand een rondje in de bak te lopen. Na een twijfelende start loopt Tristan met me mee. Een volgende stap is proberen of hij mij ook volgt zonder het touw vast te houden. Dit heeft wat meer aanmoediging nodig. Bij de opdracht Tristan achteruit te laten lopen liep ik vast. Dit zijn momenten waarop je het even niet meer weet. Momenten waarop Diana een open vraag kan stellen, maar juist ook een lange stilte kan laten vallen. Alles om je aan het denken te zetten en tot een oplossing te komen. Het gaat er dus niet om of en hoe ik hem laat lopen, maar wat er in mij omgaat. Vind ik het vervelend dat hij niet ‘luistert’? Voel ik me daar ongemakkelijk bij?

Werkt dit ook voor mij?

Deze manier van coaching is effectief omdat paarden teruggeven wat jij voelt, er wordt een spiegel voor gehouden. Je leert over jezelf (en andere als je dit in groepsverband doet) door activiteiten met het paard uit te voeren. Daarna verwerk je de gedachtes, aannames, gedragingen, gevoelens en patronen met behulp van de coach.

Met het achteruit zetten van Tristan dacht ik in eerste instantie ach laat maar, later lukte het toch. Dit is ook een vorm van uitstellen. Ik wilde het eigenlijk laten zitten maar na wat aansporing lukte het Tristan achterwaarts te krijgen. Uiteindelijk stond Tristan ontspannen in de bak naast mij. Dat was mooi om te ervaren. Blijkbaar was ik dus ook ontspannen. Ik ben een bijzondere ervaring rijker en kan iedereen een sessie aanbevelen.

Diana bedankt voor deze unieke ervaring en de mogelijkheid om jouw passie te beleven.

Meer informatie of boeken info@BeleefKwintsheul.nl of bel 06-33101257